november 2014
De molens van Weesperkarspel
KIKKEN
BOTTENESER
KOSTVERLOREN
HOGEWEIJSE
LAGEWEIJSE
SINNIGVELDER
GAASPER
Een merkwaardig rijtje! Toch denk ik dat sommige namen u bekend voorkomen.
Het gaat hier om 7 poldertjes in en nabij Weesperkarspel: in 1704 werden ze verenigd tot de huidige Gemeenschapspolder. Deze strekt zich uit van de Lange Stammerdijk in Diemen en Driemond tot aan de Papenlaan in Weesp en grenst in het Noorden aan de Muidertrekvaart.
Een geweldige storm die op 8 december 1703 over heel Noordwest Europa raasde, had de molens van de 7 polders vernietigd of zwaar beschadigd. De polderbesturen besloten hierop een grote polder te maken en een nieuwe molen te bouwen.
Dat werd de Gemeenschapspoldermolen, die we na de restauratie kennen als de Gaaspermolen; de enige molen van Driemond. Maar wist u dat de 3 molens van Weesp oorspronkelijk op het grondgebied van Weesperkarspel lagen, net als molen Hollandia bij Ankeveen?
Voor 1700 telde de oude gemeente 26 polders en samen met de drooggemalen Bijlmermeer, waarvoor meerdere molens nodig waren, stonden in Weesperkarspel meer dan 30 molens!
De Historische Kring Driemond vond dat genoeg reden om daar deel 3 van onze reeks "Schetsen uit de geschiedenis van Driemond en haar omgeving" aan te wijden.
Vanaf 8 november is het boekje te koop bij de firma Bleijenberg en ook in het Dorpshuis in de Matchzo.
Komt u ons huis bezoeken (Lange Stammerdijk 33) op de open dag op
8 november dan kunt u het natuurlijk ook daar kopen. De prijs is nu nog niet bekend, maar wordt rond de vier euro.
Dat is toch een fantastisch en origineel cadeautje voor de feestdagen!
Tjark Keijzer