februari 2016

EEN WERKSPOORLOKOMOTIEF MET KIEPWAGENTJES (februari 2016)

Dat is het antwoord op de vraag die ik in de vorige Dorpskrant stelde: "Wat doet die locomotief op de foto van bakker Smit?". Toon Bakker vertelde dat hij als jongen dit tijdelijke spoor in werking had gezien. Het liep van een losplaats voor zandschepen ter hoogte van de waterleiding in de Gaasp naar de in aanleg zijnde oprit* van de nieuwe brug over het Amsterdamrijnkanaal. Op de foto ziet u zo'n treintje.

Op de site  historischekringdriemond.nl  trof ik een foto (uit 1895) in de beeldbank van nog een locomotief op de grens van Weesperkarspel en Weesp. Het gaat hier om spoorlijntje dat van het fabrieksterrein van Van Houten naar de Amsterdamseweg liep. Als er veel goederen per spoor verzonden moesten worden, kwam de locomotief met de naam Conrad Johannes, naar de zoon en opvolger van oprichter  Casparus van Houten Sr, in actie. Het treintje moest het Smalweesp oversteken. Daartoe was een drijvende spoorbrug gemaakt die tussen de twee landhoofden, een aan de Zandpad kant en een aan de Korte Stammerdijk kant, gevaren kon worden. Was de trein voorbij dan kon de brug weer weg, zodat het scheepvaartverkeer vrije doorgang had. Ook was er een echte overwegwachter die tijdens het passeren van de trein de bomen bediende. Zandterrein

Het witte huis op de foto,  gebouwd door Van Houten,  staat er niet meer en ook van het spoorlijntje is niets meer terug te vinden. De man op de foto kan een Vonk, Bon of van Gemert zijn bezig met het beveiligen van het verkeer op de Korte Stammerdijk. Klik eens op onze site op de Beeldbank,  dan ziet u heel veel afbeeldingen van verdwenen mensen, gebouwen en situaties uit het verleden van ons dorp en haar omgeving!

Tjark Keijzer

*Zie ook het Dorpskrantartikel "Zand erover" maart 2014